در یک تعریف ساده میتوان گفت فیوز سی ان سی برای کنترل اتوماتیک دستگاه و ابزارها استفاده میشود که خطاهای انسانی را به حداقل رسانده و صنایع را با کمترین خطا تولید میکند. سی ان سی تمرکز و دقت اصلی بر روی نرم افزار های کامپیوتری دارد میتوان به طور خلاصه گفت سی ان سی به عنوان یک وسیله برای انجام دستورات انسانی با دقت کامل است.
در این مقاله برای آشنایی هرچه بیشتر شما با فیوز سی ان سی، قطعات و نحوه اجرای آن است که دارای اجزا و قطعات مختلف و مشابهی هستند که نیاز به بحث و گفتگو دارد در ادامه شما را با فیوز سی ان سی و عملکرد آن میپردازیم.
فیوز سی ان سی
فیوزها به عنوان یک تجهیز برای جلوگیری از خسارت های احتمالی است که به دلیل اضافه بار و اضافه جریان رخ میدهد در شرایط غیرعادی بار و جریان را به طور خودکار از مدار قطع کرده تا از آسیب و آتشسوزی جلوگیری شود.
در اوایل ساخت فیوز توسط ادیسون اختراع شده که برای محافظت از وسایل الکتریکی به کار میرفت تا با قطع مدار بتواند مانع از آسیب شود.
ساختار و عملکرد فیوزهای سی ان سی
ساختار و عملکرد فیوزهای سی ان سی به این صورت مس میباشد که از یک نوار فلزی بسیار نازک از جنسهای آهن، روی، آلومینیوم و کروم ساخته شده است.
وقتی فیوز سی ان سی در معرض جریان قرار گیرد و مشکلات احتمالی همچون جریان زیاد شود نوار فلزی ذوب شده و جریان را قطع میکنند علاوه بر نوار فلزی یک مادهای به نام خاموشکننده از جنس سیلیس نیز وجود دارد.
فیوزها بر اساس افزایش دما، بار و جریان است وقتی دما در نوار فلزی بیشتر شود به صورت سری ذوب شده و اتصال مدار قطع میشود.
انواع فیوزهای سی ان سی
فیوزهای سی ان سی به دو دسته به نام dc وac تقسیم میشود فیوز های سی ان سی dc دارای ولتاژهای بالا است که به دلیل وجود قوس ثابت آن بسیار دشوار خاموش میشود برای به حداقل رساندن این قوس باید فاصله بین الکترودها بیشتر شود. به همین دلیل فاصله الکترودها نیز افزایش پیدا میکند.
فیوز acدر مقایسه با نوع اول زودتر از بین میرود به همین دلیل صفر شدن متوالی، دامنه و ولتاژ ورودی است که به دو دسته ولتاژ بالا و ولتاژ کم تقسیم میشود:
ولتاژهای بالا همان طور که از نام آنها مشخص است بیشتر از ۱۵۰۰ ولت فعالیت دارد که مایع آن از تتراکلرید کربن پر شده و این مایه در مواقعی که قوس فیوز ایجاد میشود سریعا آن را خاموش میکند.
اما مدل فشنگی آن بدنی از جنس سرامیک دارد که کابل و خطوط برق در برابر اضافه بار محافظت میکند.
نوع ایکسپاشن که از یک سیلندر ساخته شده از اسید کوریک پر شده است تا با این اسید حرارت خود را کاهش داده و بعد از یونیزه کردن در آن مسیر مجدداً قرار گیرد از این فیوزهای سی ان سی با این مدل در مدارهای الکتریکی استفاده میشود.
فیوزهای سی ان سی دار ولتاژ پایین که کمتر از ۱۵۰۰ ولت کار میکند شامل تعویضپذیر، مهاجم، سوئیچ و فشنگی میباشد. فیوزهای تعویض پذیر در منازل و صنایع کوچک کاربرد دارد این مدل بدون خطر شوک الکتریکی است اگر به هر دلیلی آسیب ببیند، به راحتی تعویض میشود.
فیوزهای مهاجم که توانایی قطع بالایی دارد در سطوح پایین استفاده میشود و مدل فشنگی اگر پایه فیوز رسانا باشد با اتصال مدار، قطع میشود.
بیشتر بخوانید: سه تا از بهترین فیوزهای سی ان سی
مزایا و معایب فیوزهای سی ان سی
- فیوز های سی ان سی دار به تعمیر نیاز ندارد همچنین عملکرد ساده آن باعث شده هر شخص از کارایی آن سر درآورد.
- قیمت مقرون به صرفه آن باعث شده بسیار مورد مصرف و بهترین نوع حفاظت در برابر اضافه جریان و اضافه بار است.
- بهراحتی میتوانیم فیوز های سی ان سی را خریداری کنید زیرا بهصورت گسترده در دسترس است.
- فیوزهای سی ان سی بدون شعله، دود و صدا در برابر جریانهای بزرگ عمل میکند.
از عیب و ایرادهای فیوز سی ان سی:
- میتوان گفت فیوز ها به صورت یک بار مصرف هستند که پس از یکبار محافظت باید تعویض شود.
- تعویض آنها کمی زمانبر است که این تأخیر زمانی در عملکرد کل سیستم تاثیر میگذارد و به صورت موقت سیستم قطع میشود.
کاربردهای فیوز سی ان سی
- در صنایع مختلف دیده میشود، مثلاً در خودرو، وسایل نقلیه برقی و تلفنهای هوشمند فیوز کاربردی میباشد.
- این فیوز در مصارف خانگی، لوازم برقی و تابلوها نیز استفاده میشود.
- فیوزهای سی ان سی در ترانسفورماتورها، سیستمهای قدرت و موتورها نیز در برابر اضافه بار و جریان میتوان استفاده کرد.