یکی از مهمترین تجهیزات ساخته شده در عصر مدرن دستگاه سی ان سی است. این دستگاه جهت تبدیل فلزات به قطعات دیگر و یا برش آنها مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه سی ان سی قدرت بسیار بالایی در برش فلزات دارد، لذا حین کارکرد آن سرعت و فشار زیادی بر روی قطعات اعمال خواهد شد.
با توجه به سرعت بالای کار و اصطکاک بین قطعات، حرارت بسیار زیادی در دستگاه زیر برش تولید میشود. دستگاه خنککننده سی ان سی جهت رفع این گرما همراه دستگاه سی ان سی، مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه با ما همراه باشید، تا اطلاعات بیشتری پیرامون خنککنندهی دستگاه سی ان اسی بدست بیاوریم.
فن خنککننده سی ان سی
فن خنککننده سی ان سی ابزاری است، که هوا را جهت خنک کردن دستگاه سی ان سی به جریان میاندازد. از آن جا که فن خنککننده، هوای خنک را به درون محفظه دستگاه هدایت میکند، موجب بیرون راندن هوای گرم از درون دستگاه میشود.
جا به جایی هوا در فن خنککننده از طریق سینک حرارتی صورت میپذیرد. فن خنککننده سی ان سی توسط موتور الکتریکی یا میل لنگ موتور هدایت میشود. سینک از طریق بالای رادیاتور جریان هوا را فراهم میکند. حال گرما از مایع خنککننده موتور به هوای بیرون منتقل میشود.
انواع فن خنککننده سی ان سی
انواع فن خنک کننده سی ان سی به شرح زیر است:
- بر اساس نوع موتور دستگاه آسیا دسته بودن آن انواع فن متفاوت وجود دارد
- بر اساس نوع پره فن انواع متنوعی از آن به بازار عرضه میگردد
مزایای فن خنککننده سی ان سی
مزایای فن خنک کننده سی ان سی به شرح زیر است:
- دارای بار کم و بازدهی بیشتر
- هزینه خرید مناسب
- دارای سایز کوچک نازک و باریک
خنککننده پردازنده
همه مادربردها نیازمند یک پردازنده هستند. پردازنده مرکزی یا (central processing unit) که به اختصار به آن سی پی یو میگویند، از مهمترین قطعات سیستم خنککننده سی ان سی میباشد. پردازنده مرکزی تعیین میکند که سیستم خنککننده سی ان سی به صورت همزمان میتواند چه میزان داده را اداره کند.
لذا در صورتی که کارکرد سی پی یو دچار اختلال شود سیستم خنککننده نیز با مشکل مواجه خواهد شد. به عبارت دیگر سی پی یو قلب پردازش سیستم خنککننده سی ان سی است. هرجا که اسم پردازنده یا سی پی یو بیاید، اسم اینتل نیز به ذهن میرسد.
پردازنده هنگام کار گرمای بسیاری آزاد میکند. مشکل اینجاست که هر چقدر گرمای تولید شده بیشتر باشد، روند پردازش دستگاه نیز سختتر خواهد بود و کارایی و ظرفیت آن کاهش پیدا میکند. این گرمای آزاد شده میتواند به کل سیستم آسیب وارد کند. لذا برای هر دستگاه سی ان سی، باید خنککننده پردازنده ای وجود داشته باشد.
یک دستگاه فلزی با نام هیتسینک روی پردازنده قرار گرفته است. این قطعه حرارت را از تراشه میگیرد و به داخل ساختار خنککننده ارسال مینماید. جنس هیتسینک از آلومینیوم است و مانند پره طراحی میشود. فن خنککننده پردازنده به گرماگیر متصل میشود، پس از آن هوای گرم از طریق بالهها به بیرون فرستاده میشود.
فنهای پردازنده در اندازههای متفاوت تولید و به بازار عرضه میشود. قیمت این محصول نیز در شرکتهای مختلف متغیر است و شما میتوانید با توجه به فاکتورهای مورد نظر و خاص خود نوع فن پردازنده را انتخاب نمایید.
فن CPU
طبق مطالعات انجام شده سی پی یو هنگام انجام عملیات خود حرارت و گرمای بسیار زیادی تولید میکند. به همین دلیل میتوان گفت که از بارزترین مشکلات به وجود آمده، برای سی پی یو داغ شدن آن است. فن سی پیو ابزاری است که سی پی یو را خنک نگه میدارد و از آسیبدیدگی آن جلوگیری میکند. بنابراین به جرات میتوان گفت که فن سی پی یو اصلیترین بخش سیستم خنککننده سی ان سی میباشد.
در حالت کلی ساختار فن شامل: قطر و بلبرینگ است. اما این ساختار ممکن است در شرکتهای مختلف متفاوت باشد. در نظر داشته باشید که فنهایی که طبق تکنولوژی پیشرفته تر ساخته شده از سر و صدای کمتری تولید میکنند.
همچنین لازم به ذکر است که برای خنک شدن نیز درجهبندی خاصی از فن خنککننده وجود دارد. یعنی یک فن بایستی این توانایی را داشته باشد که دمایی که پردازنده نیازمند آن است، را تامین نماید. به عبارت دیگر هر چقدر فن قدرتمندتر باشد، فن پردازنده قدرتمندتری نیز برای خنکسازی احتیاج دارد.
دقت داشته باشید که اگر فن سی پی یو از کار بیفتد، میتوان گفت که تقریباً سیستم غیر قابل استفاده شده است. زیرا هنگامی که دستگاه بیش از حد داغ شود و فن سی پیو نیز کار نکند، دستگاه به صورت خودکار خاموش خواهد شد. امیدواریم از خواندن این مطالب لذت کافی را برده باشید.